Wie ben ik?

Mijn naam is Nanda Pauwels-Nijkamp. Naast mijn werk in de jeugdhulpverlening (sinds 1999) geef ik al jaren les in de gehoorzaamheidstraining van honden en was mijn hobby het trainen met mijn eigen honden.

Ik ben altijd al een hondenmeisje geweest. Als klein meisje van 2 jaar liep ik, tot grote angst van mijn moeder, al op de grootste honden af. Ik werd geboren met poedels in huis en een groot deel van mijn pubertijd bracht ik door met onze blonde Bouvier Laska. Hij overleed toen ik 23 jaar was… ik woonde toen al niet meer thuis, maar was nog steeds ontzettend aan hem gehecht.

Blijkbaar zat het werken met honden al in mijn bloed, want na het overlijden van mijn moeder vond ik een krantenartikel met daarop mijn opa met zijn hond aan het werk met een Duitse Herder in de hondendressuur.  Mijn eigen honden waren mijn grootste leermeesters.

Toen ik 23 was kocht ik ook mijn eerste eigen hond, een kruising Mechelse herder / Hollandse herder met de naam Noechka. Met haar hem ik heel veel geluk gehad, want ook ik had me er onvoldoende in verdiept en dacht dat je de hond moest nemen die je er als eerste op je af kwam. Ik was dan toch ook enigszins onzeker toen we naar huis gingen met de hond die rustig in een hoekje bleef zetten. (En ja, ze ging direct mee naar huis). Uiteindelijk was dit denk ik ook ons geluk, samen met het feit dat ik nog geen kinderen had, ik onregelmatig werkte en dus veel tijd voor lange wandelingen had. In vond het heerlijk om met haar te trainen, al heb ik daarin ook veel beginnersfouten gemaakt.

Toen de hondenschool waar ik met haar trainde vroeg  of ik daar stage wilde lopen als instructeur, hoefde ik daar echt niet lang over na te denken! Noeschka was dan ook mijn allergrootste vriendin, maar heeft dus ook aan de basis gestaan van wat ik nu doe en waar ik nu ben.

Sinds 2015 ben ik gezinshuisouder, waarbij ik naast onze eigen kinderen, samen met mijn man, momenteel nog twee kinderen die niet meer bij hun eigen ouders kunnen wonen, begeleiding bied in ons eigen gezin. In juni 2016 kwam ik in aanraking met de Topdog-opleiding, een sociale vaardigheidstraining met honden. Ik werd hier erg enthousiast van, omdat ik vanuit ervaring weet welke grote meerwaarde het leven en werken met dieren kan hebben. Deze opleiding heb ik in maart 2017 afgerond.

In diezelfde periode kreeg ik ook een  rottweiler pup Hannah, die ik op ben gaan voeden om in de toekomst te gaan gebruiken in trainingen met kinderen om zo hun zelfvertrouwen en leiderschap te vergroten. Met 9 kinderen in ons gezinshuis wilden wij eigenlijk op zoek naar een kalme rustige hond; Een rottweiler was niet mijn eerste idee toen er weer nagedacht werd over eventueel een nieuwe hond, eerder een super relaxte golden retriever of iets dergelijks. De baas van de hondenschool waar ik op dat moment lesgaf was tevens fokker van Rottweilers. Ik had al eerder puppy’s van hem in mijn puppytrainingen gehad. Toen ik hoorde dat hij uit diezelfde combinatie nog een nestje kreeg, wist ik zeker dat ik er graag een van die pups wilde. Nu is Hannah 1 van mijn 2 psychosociaal hulphonden.

Mijn 3e hond werd een Duitse dog. Ik wilde heel mijn leven al heel graag een Duitse dog, maar daarvoor hadden wij onvoldoende ruimte. Toen wij groter gingen wonen zag ik mijn kans en zo kwam Loes in ons leven.
Zowel Noeschka, Hannen als Loes hebben mij ontzettend veel geleerd over het opvoeden van en communiceren met honden. Hannah  en Loes zijn ook mijn leermeesters geweest voor het werken in een roedel.

Ondertussen gaf ik les op meerdere hondenscholen, dit was mijn hobby en mijn uitlaatklep. Ik haalde mijn instructeursdiploma bij O&O en volgde meerdere trainingen bij Anniek Winters, waar ik enorm veel leerde over de gemoedstoestand van de hond en het aanleren van regels, grenzen, de normen en waarden bij een hond. Ook het lopen in een roedel van ruim 70 kalme honden vond ik machtig. Nu heb ik mijn eigen (kleine) dagopvang in roedelvorm en zie ik onzekere honden opbloeien tot honden met zelfvertrouwen en plezier in het samen zijn met andere honden.

 

De hondenschool

Het werken met mensen en dieren is altijd de rode draad in mijn leven geweest. En nu heb ik van mijn hobby echt mijn werk gemaakt! Wat mij kenmerkt is dat ik kijk naar zowel hond als baas en stem hier de begeleiding van hond en baas op af. Niet alle mensen zijn hetzelfde en dat geldt ook voor honden.  Daarnaast heb ik een zeer ruime algemene kennis en pas ik de trainingen en oefeningen aan, aan de leeftijdsfase van je hond

Ik heb  met mijn trainingscentrum 2 missies; mens en hond samen gelukkig maken én bijtincidenten, met name bij kinderen, voorkomen. Ik hoop het bewustzijn van, de kennis over, en communicatievaardigheden met honden bij mensen te vergroten, waardoor  er meer succesvolle ervaringen zullen blijven ontstaan.

Ik help mensen graag vanaf de basis, zodat er zoveel mogelijk kans is op een succesvolle combinatie van mens en hond. Voor gedragsproblemen verwijs ik u graag door naar één van mijn collega’s.

Hondenschool - Puppytraining en hondentrainer in Twente

Basisvertrouwen   Verbondenheid   Veiligheid   Kracht